Sirkelkroken - fremtidens markkrok?
Sammen med Beiarelva SA og fiskekrokekspert Tommy Egra, har NVF vært med å utforme et unikt regelverk for bruk av sirkelkrok under markfiske i elv. Markfiske etter laks var tidligere ulovlig i denne elva, men takket være krokens unike fang og slipp egenskaper er forbudet opphevet - om man fisker med ekte sirkelkroker.
Det er selvsagt ikke bare bare å komme med en ny krok i en elv med så lange tradisjoner. Overgangen har ikke vært like lett eller forståelig for alle, men vi tror at etterhvert som kunnskapen om knuter, krokingsmetode og hvordan man agner den rare kroken, vil dette gå seg til. Alternativet er jo å ikke kunne fiske i det hele tatt, så utgangspunktet er jo bare positivt.
Kun "ekte" sirkelkrok er godkjent
Det ble også litt oppstartsproblemer i bygda, da sirkelkroken vi, Tommy og Beiarelva SA anbefalte var av typen inline (Tournament Proof). Det var nemlig i 2018 kun Mustad som solgte slike kroker i Norge, og derfor var det vårt eneste tilgjengelig og dermed lovlige produkt. Mange endte allikevel opp med ulovlige kroker med vri på kroppen, og selv om vi viste at dette oftest var i god tro, ble det ikke slått ned på langs elvekanten. Lokalbutkkene i Bodø solgte jo fra før de ulovlige modellene, så vi måtte anse det som ett innkjøringsår. Men fisk ble det tatt, både store og små. Krokene fungerer, men det gjenstår fortsatt en god del opplæring før vi kan anse prosessen som ferdig.
Grunnet dette arbeidet har man for denne sesongen (2019) lovlige tournament proof sirkelkroker fra Mustad, Owner og VMC. Snakk om kjapp og positiv respons fra de tre kanskje største krokprodusentene i verden!
Sirkelkroker fungerer også som enkeltkrok fluer, bak tubefluer (med 1-3cm heng bak tuben) og bak sluker med taustump. Her gjenstår det fortsatt mye testfisking, men hva angår sirkelkrokens problem så ligger det oftest i "toppen" hos oss nordmenn, for i resten av verden er den anerkjent på en rekke (nesten alle) fiskearter. Mon tro hva vi fisker laks med om 10år her på berget?