Skip to main content

Hvilekasser redder liv

Innføring av hvilekasser for laks er et prosjekt som er utviklet av Norsk Villaksforvaltning i lag med grunneiere i Nausta i Sunnfjord. Laks som er sliten og stresset kan dø om de blir satt for fort tilbake i elven. Etter et opphold i en kasse, får de styrke og sinnsro nok til å komme seg til hektene, slik at de kan vandre trygt tilbake til elven. 

Resultatene er overveldende og under stamfiske, hvor man virkelig få se hvordan fisken takler kassene, er det 0 % dødelighet.

Stress ned!

Fisk takler stress og kontakt med mennesker svært dårlig. Vann, stillhet og mørke er de vant med. Når fisken er plassert i hvilekassen tar det ikke lange tiden før de slutter å stresse og blir stående og restituere seg etter en hektisk fight mot en fisker. Den står i kassen til den er klar til å gå tilbake til elven, og det kan være alt fra 30 minutt og opptil noen timer. Det som er viktig å huske på er at fisken ikke må slippes før melkesyren er ute av musklatur og eventuell blødning er stanset.

Tom Jacobsen laks 9kg beiarn satt tilbake 900 

Det er foreløpig ikke så mange elver som kjenner til hvordan hvilekassene ser ut og fungerer, men vi håper at vi i løpet av kun få år, ser disse kassene tatt i bruk over hele landet. Uavhengig om det er elver som samarbeider med oss eller ikke.

Her kan mange laks reddes og stifteren Arne Grimseth var sammen med stiftelsens leder, Atle Frøysland med å utvikle kassen i Nausta. Om det finnes en bedre metode kjenner vi ikke til pr. dags dato, og frem til det kommer - velger vi å anbefale alle å sette ut en hvilekasse eller to ved hver eneste gapahuk eller kjente fiskeplasser. 

„Hvilekassene har reddet mange laks i Nausta siden jeg og Atle utviklet dem!“
Arne Grimseth

Lyst å lære mer om kassene våre

Som sagt så finnes det ikke noen fasit på hva laksen trenger av en kasse, annet enn fred og ro, plassert i en strømfylt og oksygenrik del av elva. Her er noen korte stikkord om hvordan vi lager boksene

  • Rektangulære med lokk på toppen med hengsler i en side.
  • Av tre, vannfast finer eller andre egnede materialer.
  • Det er svært viktig at det er god gjennomstrømning av vann

IMG 0030