![](/templates/yootheme/cache/6d/WD6-1HKSNO_Owner_VMC_Cirkle_studio_07-16-30-6dbb86ad.jpeg)
Slik fisker du med sirkelkrok
Fiske med sirkelkrok er effektivt. Krokene er annerledes og vi skal derfor vise deg hvordan du skal fiske med dem for å få mest mulig laks - uten feilkrokinger. Bli med å skrive laksehistorie i elva di!
Sirkelen er og blir en av verdens mest avanserte og spennende kroktyper. Den har røtter tilbake til de første fiskekrokene mennesket utviklet, og har i de seneste 20 årene virkelig blitt en verdenskjent og utbredt fiskekrok. Hva angår laksefiske, er kroken mer ukjent. I takt med at flere elver krever sirkelkroker for å skåne laks som skal gjennutsettes, ser det ut som om sirkelkroken har kommet for å bli. Da er det jo godt å vite at den er minst like god som en vanlig laksekrok. Den er bare annerledes og krever at fiskerne bruker den riktig.
3 grunnleggende prinsipper
En sirkelkrok skal svelges av fisken, med "hud og hår". Vår jobb som fiskere er å holde hodet kaldt og ikke rykke til av gammel vane når vi kjenner et napp. Avhengig av fart på elv, hvor hardt nappet fra fisken var, så må man starte med en økning av presset på lina, for å dra kroken ut av svelget og inn i munnviken. Gjøres det for fort, kan kroken iblant slenges ut av munnen. Men, det går oftest bra, og om fisken trekker ut snøre er det bare å holde jevn motstand til fisken har endret retning et par ganger - og kroken er inne.
Står fisken derimot stille, må man selv ta inn line, og sørge for at kroken går ut av svelget og inn på plassen sin. Ps. Ikke stå foran en fisk og fisk rett ned mot den. Da får man ikke vinkelen man trenger for å sette kroken i munnviken. Står man høyt, kan det gå, da kroken vil feste seg i overleppa en plass - noe som er like bra som munnviken. Her er tre gode prinsipper å følge for suksess:
#1 Knyt styrende eller rett knute
For å få en optimal kroking er det viktig å bruke rett knute. Best er det å lage en styrende knute. Den skal gå inn i kroken fra undersiden, for så å festes rundt krokstammen. Alternativt kan man bruke en vanlig slukknute, men den vil ikke styre kroken like hardt inn mot munnviken.
#2 Ikke fyll igjen krokbuen
Siden en sirkelkrok skal inn i munnviken, må det være plass til laksen i krokbøyen! Mange trer på for mye mark, og når krokbøyen er fullt opp, får ikke kroken feste. Fest derfor marken slik at laksen enkelt får plass og kan krokes rett.
#3 La fisken kroke seg selv
Som vi har vært inne på, må kroken inn et stykke i munnen eller svelget før den kan dras ut og inn i munnviken. Vi må la fisken få tid til å svelge, og når vi føler at den har gjort det, strammer vi opp linen og kroken dras inn i munnviken, siden det er der snøret havner når fisken endrer vinkel.
Velg ekte sirkel - uansett hvor du fisker!
Det spiller ingen rolle hvilken elv du skal fiske i, og hva slags regler de har. Skal du bruke sirkelkrok til laks, røye eller sjøørret, bør du satse på de som er av typen inline (Tournament Proof) og som er uten vridninger. Disse har bedre krokingsprosent i munnviken enn de vridde, og husk at de fleste elver også krever at mothakeren klemmes ned. Her kommer igjen sirkelkrokene til sin rett, da ingen kroker holder bedre på fisken
For det meste vil markfiske foregå som før. Det er kun krokingen som utgjør forskjellen, og selv om man gjør det feil, og kroker for tidlig, er sjansene store for at fisken sitter godt allikevel. Det tar et par-tre sekunder fra fisken tar marken til vi setter tilslag - og det vil ofte være nok. På sikt vil man få mer tro på "selvkrokingseffekten" å roe fisket ned. For mange er det gøy med en ny teknikk, for andre er det bare bry. Uansett må vi forstå hvorfor kroken får innpass i elv etter elv. Vi gjør det for laksen, sjøørreten og kanskje tilogmed for sjørøya etterhvert. La oss skrive historie og la oss fiskere være med å sette en ny standard.
Styrende knute kan lages på mange måter. Det viktigste er at lina kommer fra undersiden på krokøyet og rundt stammen. En vanlig slukknute rundt stammen, er en god løsning for dem som ikke ønsker å lære seg avanserte "knot a knot" eller nåleknute teknikker slik som den på bildet. Vanlige knuter og løkkeknuter fungerer og - men kroker dårligere.
Dette er foreløpig kun tre "inline" eller ekte sirkelkroker som selges i Norge pr. 2019. Alle er av svært høy kvalitet og fungerer på alle fiskeslag. Til laks er det #1/0 til #3/0 som er best. Til sjøørret kan man fiske med #2 og opp til 2/0, avhengig av forventet størrelse. Fra toppen, VMC 7387 BN Tournament, Mustad Demon Circle og Owner 5114T BC Super Mutu Light.
Til slutt skal vi ta frem en av de viktigste egenskapene kroken har for det praktiske fisket, og som nesten blir glemt i frykten for å prøve noe nytt. En sirkelkrok fester seg nesten aldri fast i bunnen, da spissen vender innover. Det gjør at man kan fiske mer effektivt nær bunn, miste mindre søkker og fokusere mer på å fiske.
Markfiske med sirkelkrok i Beiarelva