Elveprosjekt
Anadrom er samtalepartner og rådgiver uten kostnader for forvaltere av anadrome vassdrag i arbeid med elveprosjekt i fire faser
Fase 1 forvaltning av vassdrag
En etablerer fire tiltak for å sikre god drift av elveeierlaget, forvaltning av fiskeressursen og for å gjøre vassdraget attraktivt for fiskere og andre brukergrupper. Faglig støtte fra Anadrom er uten kostnader.
FORVALTNINGSLAG

Grunneiere med fiskerett i den anadrome delen av vassdraget blir organisert i et Forvaltningslag, med vedtekter for drift av laget og forvaltning av vassdraget.
Utleie av fiskeretter er ikke omfattet av Forvaltningslaget. Det kan være felles salg av fiskekort, om alle eller grupper av grunneiere ønsker det.
I handboka til Anadrom "For mer vill laksefisk i elva" er det retningslinjer for etablering av Forvaltningslag og forslag til vedtekter. En kan gjøre individuelle tilpasninger i vedtektene.
DRIFTSPLAN FOR ELVEEIERLAG

Driftsplanen er basert på Anadrom sin forvaltningsmodell for elveeierlag. Tre kvalitetsstandere med tiltak for drift av elveeierlag, forvaltning av vassdrag og fisketurisme.
De tre standerne henger uløselig i sammen. Er det ikke ei god drift av elveeierlaget, så smitter det over på forvaltning av vassdraget og fisketurismen.
I handboka til Anadrom "For mer vill laksefisk i elva" er det forslag til driftsplan. Det er opptil hvert elveeierlag å bestemme antal tiltak og gjøre endringer i målsetting og innhold for tiltak.
FANGSTKVOTER

Anadrom sin kvotemodell med sesongkvote for hele vassdraget, er basert på det anerkjente føre-var prinsippet i lakseforvaltninga.
En starter forsiktig og øker kvotene i fiskesesongen om det er grunnlag for det. Det blir god balanse mellom det som kjem inn til vassdraget av fisk hvert år og det som en høster i fiskesesongen. Det blir mer gytefisk, mer smolt som vandrer ut fra elva og mer fisk som kjem tilbake til elva for å gyte.
Med Anadrom sin kvotemodell unngår en problemet med personlige kvoter, der uttak av fisk blir et resultat av hvor mange som fisker, forhold for fiske og lengde på fiskesesongen.
FANGSTRAPPORTERING

En etablerer et nettbasert og enkelt system for markedsføring av vassdraget, salg av fiskekort, fangstrapportering og statistikk.
Anadrom sin samarbeidspartner er www.inatur.no En betaler provisjon i prosent av salg av fiskekort. Fangstrapport går automatisk til Statsforvalter.
Fiskerne registrere seg på nettet hvert fiskedøgn og rapporterer fangst, før de starter fiske på nytt. Det blir korrekt fangststatistikk, og en har fortløpende kontroll med at sesongkvote for vassdraget ikke blir overfisket.
Fase 2 kartlegge vassdrag
En biolog fra Anadrom kartlegg vassdraget for å vurdere potensialet for produksjon av fisk, og tiltak for å øke det. Om en kan montere fisketeller med video i elva for å registre oppgang av fisk, og utvikle vassdraget som nærmiljøtiltak for rekreasjon, folkehelse og bolyst.
OPPSTARTSMØTE PÅ ELVEKANTEN

Grunneiere, fiskere, kommune, vannområdekoordinator og andre blir invitert med på oppstartsmøte på elvekanten, for å inkludere de i arbeid med vassdraget.
Å spørre, lytte til og invitere med lokale personer utløser viktig dugnadsinnsats og økonomisk støtte til tiltak.
Det er de som bor i små lokalsamfunn, som kjenner vassdraget sitt best og som en må lytte til om det skal bli mer vill laksefisk i elva.
Også når en skal utvikle vassdrag som attraktivt nærmiljøtiltak for rekreasjon, folkehelse og økt bolyst for fiskere og andre brukergrupper.
Kartlegging av vassdrag

Erfaring fra befaring i vassdrag, viser at det ofte er mangelfull eller utdatert, informasjon om vassdraget. Anadrom har derfor oppretta en startpakke for å kartlegge:
- Gyteområde og oppvekstområde for småfisk.
- Vannkvalitet, forurensing og kantvegetasjon.
- Predatorer som oter, mink, hegre og fiskand.
- Ukontrollert fiske i og utenfor elvemunningen.
- Om vassdraget er egnet for videoovervåking.
- Om det har potensiale som nærmiljøtiltak for rekreasjon, folkehelse og bolyst for fiskere og andre brukergrupper.
Resultatet av kartlegginga danner grunnlag for å lage en tiltaksplan, for å øke antall vill laksefisk i vassdraget, og gjøre det attraktivt for fiskere og andre brukergrupper.
Fase 3 Tiltak i vassdrag
Biologen fra Anadrom bidrar med hjelp og støtte til styret i elveeierlag og grunneiere for å planlegge, finansiere, søke myndigheter om løyve og følger opp tiltak i vassdrag.
Gyte- og oppvekstområde

Slåttemarka til bonden blir pløyd og gjødsla for at det skal bli god avling til dyra. Tilsvarende må en drive nydyrking i vassdrag for å pleie gyteplasser og oppvekstområde for småfisk, om det skal bli god produksjon av fisk, gode fiskeopplevinger og verdiskaping i lokalsamfunn.
Erfaring fra kartlegging av 50 vassdrag med elvebiolog i prosjekt Nordland, viser at en med enkle og kostnadseffektive tiltak i de fleste vassdrag kan øke produksjonen av fisk vesentlig.
Tiltak blir finansiert av spleiselag og grunneiere, fiskere og andre lokale bidrar med dugnad.
Fisketeller med video

Anadrom har utviklet en kostnadseffektiv fisketeller med video, for å registrere oppvandring av fisk til vassdrag. NTNU Gjøvik utvikler dataprogram med kunstig intelligens. Anadrom finansierer utstyret, installerer det og lærer opp lokale personer som har ansvar for å drifte det, og som lager årsrapport for overvåking av vassdraget.
Når en har oversikt over antal fisk av ulik art og størrelse som har vandra opp i vassdraget, har en faktabaserte data for å fastsette fangstkvoter. Det sikrer at det kvart år er god balanse mellom det som kommer inn til elva av fisk og det som en høster i sportsfiske. Resultatet er mer vill laksefisk i elva og betre fiske.
VASSDRAG SOM ATTRAKTIVE NÆRMILJØTILTAK

Å utvikle vassdrag som attraktive nærmiljøtiltak for rekreasjon, folkehelse og økt bolyst, skal få nye fiskere og andre brukergrupper til å ta i bruk vassdraget. Det blir flere personer som kan delta i dugnad langs vassdraget. Anadrom finansierer tiltak som:
- Rydding av skog og pleie av vegetasjon.
- Skilting av parkeringsplasser, stier og fiskeretter.
- Parkeringsplasser, gangstier og fiskestier.
- Elvepark med gapahuk, bålpanne og bålplass.
- Fiskeplasser for barn og bevegelseshemmede.
Rekruttering av fiskarar

For at det skal være nok resurs personer til å forvalte vassdraget, må en rekruttere barn og unge til å bli interesserte fiske. Det bør være et fiskeområde der de kan komme og gå fritt når de måtte ønske det. Når lysta til å fiske er der, må tilgangen være der.
Fiskeretten bør kunne vise til god fangstatistikk, være lettfiska for flue, sluk og markfiske. For å få opp fiskeinteressen må en sjå og få fisk. Fiskeretten bør ha gapahuk med køyer og fint uteområde.
Fase 4 drift av vassdrag
En får hjelp av Anadrom med to tiltak, for å sikre god langsiktig drift av elveierlaget, forvaltning av vassdraget og fisketurisme. Fagleg støtte er uten kostnad for laget.
ÅRSRAPPORT FOR DRIFTSPLAN

En gang i året får elveeierlag hjelp av Anadrom til å kontrollere om tiltakene i Driftsplanen er i samsvar med målsettingen for tiltakene, om det er behov for å gjøre endringer, eller etablere nye tiltak.
Resultatet inngår i tabeller for drift av elveeierlag, forvaltning av vassdrag og fisketurisme, og blir vurdert på en skala fra 1 til 6.
I handboka til Anadrom "for mer vill laksefisk i elva" er det råd og veiledning for hvordan en lager en god årsrapport for Driftsplan.
DIALOGMØTE FOR KLYNGE AV VASSDRAG

En gang i året arrangerer Anadrom dialogmøte for klynger av vassdrag. Deltakere er grunneiere, fiskere, oppdrettsselskap, kraftselskap, myndigheter og andre som deltar i elveprosjekt.
Formålet er at deltakerne skal bli kjent med hverandre, og utveksle erfaring. Diskutere hvordan de kan samarbeide om tiltak for mer vill laksefisk i elva, og aktiviteter langs vassdraget for å gjøre det attraktivt som nærmiljøtiltak for fiskere og andre brukere.