Befaring i Vaterfjordvassdraget i Lofoten
Vi har i siste del av august vært på en rekke befaringer i Lofoten, i forbindelse med vårt prosjekt Nordland-2023. 16 av 24 anadrome vassdrag i Lofoten er stengt for fiske av ulike årsaker. Vi vil hjelpe grunneierne og lokalbefolkningen med tiltak som forhåpentligvis fører til at vassdraget kan åpnes igjen for fiske. De nærmeste dagene vil vi vise litt fra en del vassdragene vi besøkte - det første: Vaterfjordvassdraget ved Svolvær, i Vågan kommune.
Tidligere meget godt vassdrag for sjørøye
Vassdraget leverte i tidligere tider betydelige mengder sjørøye – blant annet til omliggende hotell. Ved bygging av veien (nå E10) ble en del av fjorden innestengt, med en trang passasje i veien som dessverre raskt grodde igjen. Denne delen av fjorden, hvor Vaterfjordvassdraget renner ut, ble dermed en innestengt pold, uten forskjell på flo og fjære, der det var dårlig utskifting av vatn. På begynnelsen av 1990-tallet ble dette åpnet opp igjen, med en ny og større passasje som fungerer godt.
Mye tyder dog på at perioden hvor dette var stengt gjorde mye skade, spesielt på bestanden av sjørøye.
Hva er status i vassdraget nå? I øvre og nedre Hellesetervann som utgjør Vaterfjordvassdraget mistenkes det nå at det er langt færre sjørøye – og samtidig «overbefolket» av stedbunden brunørret. Grunneier har fått negativt svar fra Statsforvalter på å drive tynningsfiske med finmasket garn. Av predatorer for fisken er det observert oter, og den senere tid også gråhegre. I tillegg mistenkes det å være ukontrollert uttak av fisk ved innsnevringen ved veien. Dette reduserer selvfølgelig i så fall gytebestanden av anadrom fisk.
Vår befaring
Vi var på befaring her 24. august 2021, og møtte den ivrige representanten for grunneierne, Ruben Jensen. Han tok oss over fjorden i båt, før vi gikk stien langs elva opp til nedre Hellesetervann. Det er en fin, liten og variert elv med tilsynelatende gode gyteforhold, og gode gjemmesteder for fisken. Vår foreløpige plan er å gjøre en grundig kartlegging av vassdraget for å kunne sette inn tiltak for å øke mengden sjøørret og sjørøye. Vi ønsker også å sette inn videoovervåking for å kartlegge bestanden.